HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

Hogyan bánsz a pénzzel?

2008.11.09. 20:31 Pénzmentor

Hányadán is állsz a pénzzel? Hogyan vezeted a pénzügyeidet? Sok pénzt keresel, de a hónap végére mégsem jut elég? Vagy talán vigyázol a pénzre és szinte alig költesz, pár forintot is sajnálsz magadra?

Lehetsz bármilyen viszonyban a pénzzel, ezek a kérdések segítenek tisztázni a kérdést. Pénzügyeink tervezésére nem fordítunk különösebben nagy figyelmet. Pedig nagyban befolyásolja lehetőségeinket, komfort- és biztonságérzetünket is.


Mit érzel olyankor, amikor pl. azt kell mondanod a fiadnak, hogy most nincs pénzünk új edzőcipőre? Vagy milyen érzés, amikor a szabadságról hazaérkező kollégák élménybeszámolóit hallgatod és közben szégyenkezve hátrahúzódsz, mert te nem engedheted meg magadnak, hogy egy hétre elutazzatok a családdal vakációzni?


A pénz eszköz, amit számtalan módon lehet használni. Aki nem tud a pénzzel bánni, az nagyon sokszor használja a pénzét nem kifejezetten pénzügyi célokra. Mik lehetnek ezek?


Mit gondolsz azokról, akik gyönyörű házban élnek, az udvarban csillogó új autó áll? Azt, hogy gazdagok. És mit gondolsz akkor, amikor megtudod, hogy a házat 100%-ban hitelből vásárolták, az autót pedig lízingelik? Magyarul penge élen táncolnak – mert ha nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket, már úszik is a vagyon, és oda a státuszszimbólum. Azok, akik így bánnak a pénzzel hamis képet mutatnak a külvilág felé.


Vagy nézzünk egy másik példát: mit gondolsz arról az emberről, aki toprongyosan jár, a lakása lepusztult. Sokat dolgozik és sokat is keres, de egy fillért sem költ magára, sem a környezetére. Őt az sem érdekli, mit gondolnak róla az emberek – egy dolog számít: minél több pénze legyen. Ő sem arra használja a pénzt, amire használhatná.


Személyiségjegyeink nagyban befolyásolják, hogyan bánunk a pénzzel. Vannak, akik azt szeretnék bebizonyítani, hogy milyen gazdagok és nagyvonalúan szórják a pénzt, miközben a hónap végén kenyérre sem jut. Mások pedig elfogadják a tényt, hogy a pénz gonosz és ellenséges dolog. Ők soha nem fognak jól bánni a pénzzel és inkább szükségre, mint anyagi bőségre kárhoztatják magukat.


Milyen érzés pénztelennek lenni? Életed során megtapasztaltad már ezt? Ha elhanyagoljuk pénzügyeinket nagyon megalázó helyzetbe kerülhetünk. De ha megtanulod kezelni a jövedelmedet, az új perspektívát nyit számodra. Foglalkoznod kell a pénzügyeiddel, hogy megtanuld hogyan hozhatod meg a megfelelő döntéseket. A célom, hogy felhívjam a figyelmet a pénzügyi tervezés hiányának káros hatásaira.


Ki vagy, milyen tapasztalatokat hoztál magaddal a gyermekkorodból? Nem gondolsz rá, de meghatározza az életedet, hogy milyen pénzügyi döntéseket hozol és azokat megtervezed-e egyáltalán! Olyan szokásokat sajátítottál el, amelyekkel korlátozod saját képességeidet vagy akár sikereid és kudarcaid is megalapozhatod. Mit láttál otthon? Szüleid mennyire tartották számon pénzügyi bevételeiket és kiadásaikat? Annyit költöttek, amennyire lehetőségük volt, vagy állandó adóssággal küszködtek? Hosszútávon gondolkodtak-e, vagy ha jött egy kis pénz, azonnal el is költötték?


Ha ez utóbbi volt a helyzet, akkor igen nagy a valószínűsége annak, hogy felnőttként soha nem lesz elég pénzed! Ha extra bevételhez jutsz, addig költöd, amíg minden pénzed elfogy. A pénzzel kapcsolatban félelem és bizalmatlanság érzése szabja meg cselekedeteidet. Lecke ez a javából, melyre mindenképpen szükséged volt, hogy megtudd: felnőtt vagy, felelősséggel kell döntened!

Szólj hozzá!

Címkék: siker hitel pénz boldogság pénzügyek adósság csőd gazdagság pénzügyi tervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr74759240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása