HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

Hogyan szoktál vásárolni?

2008.11.14. 11:23 Pénzmentor

Személyiségjegyeink erősen befolyásolják pénzügyeinket. Sőt, nagyon sokan bizonyos „pénz-függőségben” élnek. Ez különösen gazdasági ügyeik bonyolításakor válik szembetűnővé. A jellemző viselkedésformák szerint akár kategorizálni is lehet a függőségi viszony mértékét. A pénzfüggő ember többet vár a pénztől, mint hogy csupán a számláit kifizesse.

Valószínű azonban, hogy ha problémánk van a pénzzel, akkor ez az életünkből, egyéni sérelmeinkből, neveltetésünkből adódó problémákra vezethető vissza.

Hogyan költöd a pénzed? Mit érzel ilyenkor?
 
Gondoltál már arra, hogy erre az érzésre van szükséged? A pénzköltés módját az is befolyásolja, hogy hogyan érzed magad a bőrödben.
 
Nézzük akkor a „pénzfüggőség” első kategóriájának jellemzőit:
 
Ő az úgynevezett „vásárlásfüggő” - ezt talán magyarázni sem kell, mert annyira egyértelmű. Ők azok, akik megvásárolnak dolgokat, aztán csak otthon tárolják. Nem csinálnak vele semmit. Sokkal inkább aggódnak azon, hogy legyen pénzük költeni, mint azon, hogy megszerezzék rá a pénzt. Vásárlásfüggők között sokan nagyon jól keresnek, de ugyanakkor sokkal többet költenek is. Szükségét érzik annak, hogy egyenesen a helyi bevásárlóközpontba menjenek és vásároljanak pár dolgot. Néha használják is azokat a dolgokat, amit megvesznek, de legtöbbször a vásárlással „kiélik” magukat, az izgalom és lelkesedés a vásárlás közben alábbhagy.
 
Vagy nézzünk egy másik példát: elindulnak élelmiszert vásárolni és haza jönnek egy csomó CD-vel, vagy könyvvel. De az is előfordul, hogy élelmiszer helyett bevásárolnak akciós ruhákból és cipőkből.
 
Sokszor több darabot is vesznek egyszerre, de nem azért mert szükségük van rá, hanem azért mert akkor épp olcsóbb! Valódi kísértés számukra, ha otthonuk közelében új bevásárlóközpont nyílik – mert ez a célpont és pokolba a színházzal, mozival, vagy egy jó kis testmozgással.
 
Ha magadra ismertél, nyugodtan emeld fel a kezed! Más szerencsére úgy sem látja, de neked segíthet a „függőségi viszony” felismerésében.
 

Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás függőség siker hitel pénz boldogság pénzügyek adósság gazdagság pénzügyi tervezés vásárlásfüggőség

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr47768586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása