HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

Jellemzők, melyek bénítják anyagi boldogulásunkat

2008.11.23. 17:50 Pénzmentor

Van, aki önbizalomhiánnyal küszködik...

Van, aki tudtán kívül megrögzötten ragaszkodik a szegénységhez....

Végül pedig van, aki "készpénzfüggőnek" nevezhető...


Ezek olyan pszichénkből adódó jellemvonások, amelyek meggátolják gazdagodásunkat. Ezeknek a jellemvonásoknak a tudatosítása alapvető fontosságú ahhoz, hogy anyagilag függetlenné tudjunk válni.


Kik a láncra vert elefántok?


Ők azok, akik nem hisznek eléggé önmagukban, alábecsülik képességeiket és ezzel tehetetlenségbe zárják magukat. Ők a nagy mártírok. Ha túl hosszúra nyúlik ez az állapot, az káros lehet akár az egészségükre is. Tény, hogy minden álmot megöl és évekig bénult cselekvésképetelenségbe kényszerít. Az önbizalomhiány félelmet táplál. A pénzügyekkel kapcsolatban állandó függőségben tart. Úgy lehetne őket jellemezni, hogy testileg a jelenben élnek, de pszichikailag a keserűség és bénultság érzése alakul ki bennük attól félve, hogy alkalmatlannak, vagy álmodozónak bélyegzik őket. Csendes kétségbeesésben élnek és még azzal sincsenek igazán tisztában, hogy mik is az álmaik valójában. Nincs elég hitük és bizalmuk megvalósítani álmaikat, vagy esetleg álmaik félelemmel töltik el őket és nem merik kockáztatni a biztos keveset érte. Sokan vannak ezzel így – ez a tömegek játéka. Jó adottságokkal rendelkeznek, de túlságosan megszeppennek, amikor ez a képesség szeretne kibontakozni, amikor szeretné megvalósítani magát. Olyanok, mint a láncra vert elefántok, csupán azzal az apró eltéréssel, hogy az elefánt soha nem kötné magát láncra, ezzel szemben ők saját magukat tartják fogva.


Kik a szegénységfüggők?


Ők azok, akiknek az okoz örömöt, hogy semmit sem költenek magukra. Igyekszenek egyszerű, mértékletes életet élni, de ezzel olyan életmódot alakítanak ki, ami észrevétlenül az önnélkülözés függőségét alakítja ki. A szegénységfüggő inkább éhezik, mintsem megengedjen magának egy igazi jó ebédet egy kellemes vendéglőben. Nem tudnak róla, de ez viselkedés abból fakad, hogy nem hiszik el, hogy jót is érdemelnek az életben, vagy megérdemlik azt, amire vágynak! A sors iróniája, hogy sokszor lenne elég pénzük és megengedhetnék maguknak, azonban mégsem teszik.


Kik a készpénzfüggők?


Nem könnyű a helyzetük. Ők azok, akik kényszerítve érzik magukat arra, hogy kedvesüknek vagy azoknak, akik közel állnak hozzájuk, mindig többet és többet ígérjenek. Ha olyan párról van szó, ahol az egyik fél üzletvadász, a másik fél pedig készpénzfüggő, akkor a készpénzfüggő minden pénzét az üzletvadász kedvesének fogja adni, hogy az minél gyorsabban megvalósíthassa elképzelését. Bízik benne, hogy ezáltal ő is gyorsan meggazdagodik. Ő az, aki megengedi, hogy párja bármikor használja a megtakarított pénzét, hogy bármit megvegyen, amit jónak lát. Fél attól, hogy ha nem enged, akkor partnere meggyűlöli ezért. Így szinte mindent megenged szeretett üzletvadász párjának, mert retteg attól, hogy dühös lesz rá. Mindenkit boldogságban akar tartani, ami eléggé képtelen vállalkozás.

 

Ezzel a végére értünk azoknak a főbb pszichés jellemzőknek, melyek erőteljesen befolyásolnak minket a pénzhez fűződő viszonyunkban. Érdemes végiggondolnod, hogy melyek azok a gyenge pontok, amelyeken változtatnod kell, ha a jelenleginél jobb anyagi körülmények között szeretnél élni.

Szólj hozzá!

Címkék: függőség siker hitel pénz boldogság pénzügyek adósság szegénység csőd boldogtalanság gazdagság pénzügyi tervezés pénztelenség

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr11784520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása