HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

Adj magadnak is fizetést

2008.12.14. 17:46 Pénzmentor

A jómódban élő emberek aránya az össz lakossághoz képest csekély, becslésem szerint 1% alatt lehet. Mi az oka annak, hogy a legtöbben túlbecsülik azt, amit egy év alatt el tudnak érni, de jelentősen alábecsülik amit 10 vagy 20 év alatt valóban el tudnának érni?

Amikor megkapjuk a fizetésünket, az 100%-ban a miénk. Mi döntjük el, hogy mi történjen vele. Kifizetjük a számláinkat és beosztjuk – azonban mind elköltjük az utolsó fillérig. De az is lehet, hogy vadul költekezni kezdünk és a maradékkal sakkozunk, hogy fussa a rezsire is.

Az eredmény ugyanaz – egyik esetben sem fizetjük ki saját magunkat! Egyszerű lenne havonta félretenni bizonyos összeget, de ugyanilyen egyszerű mindent elkölteni is. Persze tudom, hogy gondot jelent, ha kevésből kell gazdálkodni. De ebből is lehet, ha így döntünk. Azt is tudom, hogy elszántságot és akaraterőt igényel mindez. Azonban gondolj arra, hogy hányan mennek szegényen nyugdíjba esetleg csak azért, mert alábecsülik a 20-30 év alatt elérhető megtakarítás nagyságát.

Játszunk kicsit a számokkal:

Tételezzük fel, hogy beteszel egy havi 8% kamatot biztosító számlára 100.000,- Ft-ot. A példában nem számolok az inflációval és semmi egyéb pénzügyi-, gazdasági tényezővel. Hogyan gyarapodik ez az összeg anélkül, hogy egy fillért is hozzá tennél. Ott heverészik a számlán – akár el is felejtheted. Nézzük mennyi pénzed lesz:

 

10 év múlva = 215.000,- Ft

20 év múlva = 466.000,- Ft

30 év múlva = 1.006.00,- Ft

40 év múlva = 2.170.000,- Ft

50 év múlva = 4.600.000,- Ft

100 év múlva = 219.900.000, Ft

 

Az unokák nagyon szép összeghez jutnának – feltéve, hogy az örökösök sem nyúlnak a pénzhez.

Ezzel a példával azt szerettem volna szemléltetni, hogy a sok kicsi hosszútávon akár vagyont is eredményezhet. Ez lehet a mi extra fizetésünk.

Ha nem tudod a fizetésed 10%-át félretenni, akkor tedd félre az 1%-át, így egy-két éven belül eljuthatsz a 10%-ig és a legjobb úton haladsz ahhoz, hogy a teljes pénzügyeidet tudatos irányítás alá vond. Hogy mindezt hogyan, arról később lesz még szó.

Végezetül pedig egy elgondolkodtató kérdés:Véleményed szerint ki ragaszkodik jobban azokhoz a nézeteihez, amivel megmagyarázza, hogy miért nem tud takarékoskodni? Aki gazdag vagy aki szegény?

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: siker bank hitel pénz pénzügyek adósság szegénység gazdagság anyagi függetlenség hellókarácsony pénzügyi tervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr58822676

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ccnp training 2019.04.14. 07:26:29

Eharmony 29 points of compatibility

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása