HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

Csökkentsd a kiadásaidat

2008.12.30. 21:27 Pénzmentor

A legegyszerűbb módja ennek, ha megnézed mire költesz pénzt. Amire a legtöbbet költesz, arra kell koncentrálnod, mert az tükrözi a pénzköltési szokásodat. Ha a kiadásaidat csökkenteni szeretnéd, ezekre a területekre kell koncentrálnod.

Néhány ötlet:


1./ Élvezeti cikkek (kávé, cigaretta) – számold össze mennyit költesz havonta erre? Gondold át, valóban szükséged van rá?

2./ Márkás ruházati termékek – ha a munkádhoz nem feltétlenül szükséges, akkor helyettesítheted más termékekkel is. Nem az ár a fontos, hanem hogy jól álljon és jól érezd magad benne.

3./ Szórakozás (étterem, mozi, színház, koncert, italok, stb...) - mennyit költesz havonta erre? A koncert helyettesíthető CD-vel, a mozi DVD-vel az étterem pedig baráti társaságban eltöltött estével.

4./ Szépségápolás (kozmetikus, make up, fodrász, stb...) - gondold végig, mi az, amit te magad is meg tudsz tenni magadért otthon és nem kell borsos árat fizetned a szolgáltatásért. Esetleg keress olcsóbb alternatívát.

5./ Élelmiszerek, bevásárlás – készíts listát azokról a termékekről, amire valóban szükséged van és ne ess az impulzív vásárlás csapdájába! Tartsd szigorúan magad a listádhoz – főleg, ha akciós is!

6./ Munkába csomagolj magadnak ebédet – számold össze mennyit költesz gyorséttermekre, büfékre. Több ezer forintot megtakaríthatsz, bár ennek némi időráfordítás az ára, főleg ha az ételt előző este készíted el.

7./ Amikor megteheted, használd a tömegközlekedést az autód helyett.

8./ Mire fizetsz elő (újságok, tagdíjak, clubok, stb...) - gondold végig, mi az, amire valóban szükséged van és mi az, amit inkább csak megszokásból fizetsz?


Állítsd össze a saját pénzköltési TOP-listádat és gondolkodj el a lehetőségeiden. Mit-mivel tudsz helyettesíteni, mire nincs egyáltalán szükséged és mi az, amit egyáltalán nem tudsz nélkülözni, azonban picit meg kell nyirbálnod. Ha nem számíthatsz arra, hogy a bevételeid növekedni fognak 2009-ben, akkor talán érdemes kevés időt fordítani a kiadások csökkentésére is!

Szólj hozzá!

Címkék: siker pénz spórolás pénzügyek szegénység gazdagság anyagi függetlenség hellókarácsony pénzügyi tervezés takarékosság vásárlásfüggőség

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr29849333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása