HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

Ki tudsz jönni a havi fix fizetésből?

2009.01.11. 19:07 Pénzmentor

Mit gondolsz, ha a jövő hónaptól megduplázódna a fizetésed, akkor megnőnének az igényeid? Elégedett lennél-e azzal, ahogy az előző hónapokban éltél, vagy rövid időn belül egyre több dologra lenne szükséged?

Nos, ha azt válaszoltad, hogy több dolgot engedhetnél meg magadnak, akkor ezzel megerősítetted azt a tényt, hogy életszínvonalunk arányosan nő a keresetünkkel. Minél több a fizetésünk, annál többet igénylünk és ezek az igények általában akkorák, mint amekkora a fizetésünk. Tehát hiába keresünk többet, ha azt mind el is költjük, soha nem leszünk képesek anyagilag függetlenné válni.

Paradox a helyzet - de az, hogy havonta megtakaríthassunk magunknak  bizonyos összeget sokkal kevésbé függ a havi jövedelmünktől, mint attól hogy képesek legyünk hosszútávon gondolkodni és némi önfegyelmet gyakorolni! Ha a rövid távú örömöktől tartózkodni tudunk és el tudjuk halasztani a jövőbe, akár jelentős vagyonra is szert tehetünk.

Kezdjük tehát az alapoknál és nézzük meg, hogy mennyi pénzre van szükségünk havonta. Figyelem! Nagyon fontos, hogy a vágyainkat soha ne kevrjük össze a valódi szükségletekkel! Ez után csökkentsük a kiadásainkat és kezdjünk el takarékoskodni.

Hogyan takarékoskodhatunk a kiadások csökkentésével?

Ha a rendelkezésünkre álló összes jövedelmet elköltjük, akkor megcsapoljuk a bevételeinket, kimerítjük a megtakarítási lehetőségeinket és ezzel korlátozzuk a pénzt hozó befektetési esélyeinket is.

Pénzköltési szokásaink megnyirbálása nem egyszerű feladat - de nem is lehetetlen. Gyakorlással ugyanúgy szokássá alakítható, mint a költekezés. De ha eddig a korlátozás nélküli költekezéshez voltunk hozzászokva, akkor az átállást bizony nagyon nehéz időszakként fogjuk megélni.

A költekezés sokszor érzelmi döntéseken alapszik, ezért elsődlegesen arra kell koncentrálnunk, hogy vásárlásaink előtt minél racionálisabban döntsünk. Tárgyilagosan kell értékelnünk a vásárlásainkat.

Túl sok pénzt költesz? Felsorolok néhány kérdést és keress ezek közül magadnak olyat, amelyik leginkább segíti a vásárlás előtti objektív döntéshozatalt. A kérdések  a céljaidra irányítják a figyelmedet és megvédenek az impulzív költekezéstől:

  • Szükségem volt-e erre a dologra tegnap? Ha impulzív indíttatásból vásárolunk, a legtöbb esetben erre a kérdésre "nem" a válasz.
  • Belefér-e a háztartási költségvetésbe? Ez egyszerű - ne lépd túl a havi költségvetési kereteted nagyon nyomós indokok nélkül.
  • Ha megveszed, akkor a következő hónappan bánni fogod?
  • Jobban tudod-e hasznosítani vagy megtakarítani ezt az összeget a vásárlás helyett?
  • Ez a kiadás összhangban van-e személyes céljaiddal és értékrendeddel?

Semmi sem akadályozza a személyes megtakarítást, mint a fölösleges kiadások! Azonban ne feledd, igényeink szinte mindig bevételeinkhez igazodnak és ebben te magad hozhatod meg a legfontosabb döntéseket. Ne a körlményeket okold, hanem mindig keresd a lehetőségeket....

Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás pénz spórolás pénzügyek szegénység gazdagság anyagi függetlenség pénzügyi tervezés takarékosság pénztelenség vásárlásfüggőség

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr9871429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása