HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

Nincs pénzem, minek foglalkozzak vele?

2009.01.31. 20:09 Pénzmentor

Olyan iskolába jártam, ahol szigorúan megkövetelték a történelmi dátumok ismeretét. Nagyszerű, művelt lettem! Bevallom - mára ebből sokat elfelejtettem és szégyen ide, szégyen oda - talán kissé műveletlenné is váltam. Az élet iskolájában nem igazán volt szükségem a történelmi dátumok ismeretére....

......ráadásul ebben az iskolában nem tanulhattam semmit a pénzről sem. Ez tabu téma volt, soha nem beszéltünk róla. Így hát gyerekként szinte semmit sem tanulhattam meg a pénz kezelésének fontosságáról. A nehézségek és a kilátástalanság kényszerített rá, hogy igen is foglalkoznom kell a pénzügyeimmel, mert a lottó ötös nem fog az ölembe hullani.

Szerinted melyik tudásnak vettem volna nagyobb hasznát ifjú koromban?

Az a  kisebbik baj, hogy nincs pénzünk. Azonban a nagyobb baj az, hogy éppen ezért nem is foglalkozunk vele. De ha kicsiben nem tanuljuk meg hogyan kell a pénzzel bánni, akkor mit kezdenénk egy lottó ötössel? Ez pont olyan, mintha fordítva ülnénk fel a ló hátára.

Mindannyian gondosan igyekszünk a gyerekeinket nevelni. Egy kisgyereknek, aki még soha nem evett tölcsérből fagylaltot, egészen biztosan egy gombócot veszel a legelső alkalommal. De a kicsi kezecskéi még ügyetlenek, és alig próbálja a szájához emelni, a gombóc lepottyan a földre. Kétségbeesetten sírni kezd és mivel látja, hogy körülötte az emberek 3-4 gombócos fagylaltot esznek, ő is ilyet szeretne. Megvennéd neki az első ügyetlen próbálkozása után az újabb fagyit 3 gombóccal? Nem valószínű, hiszen a kicsi még azt sem tanulta meg, hogyan egyen meg tölcsérből egy gombóc fagylaltot!

A pénzügyeinket és a pénzkezelési szokásainkat ugyanúgy meg kell tanulnunk, mint ahogy a kisgyerek tanul meg tölcsérből fagylaltot enni. Akinek nincsenek anyagi gondjai, az egyáltalán nem biztos, hogy okosabb is. Ellenben kialakította a megfelelő pénzkezelési szokásokat, amiket lehet, hogy otthonról hozott magával.

Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy ezt otthon elsajátíthattad volna, biztos lehetsz abban, hogy az iskolában sem fognak rá megtanítani és talán életed végéig anyagi gondjaid lesznek. Kifejezetten kerülni fogod a pénz témakörét és rossz beidegződéseid lehetőséget sem adnak számodra néhány egyszerű pénzkezelési módszer elsajátítására.

Tanuld meg kezelni a pénzed, mert ez az első lépés a saját anyagi függetlenséged felé. Addig, amíg azt sem tudjuk kezelni amivel rendelkezünk, nagyon kicsi az esélye, hogy többet kaphassunk. Vagyis azok a szokásaink, amivel a pénzünkeket kezeljük és ahogyan bánunk vele, ezerszer fontosabbak, mint  maga az összeg. Teljesen lényegtelen, hogy van-e pénzed vagy nincs! Egy dolog számít - kezdd el azonnal kezelni a saját pénzügyeidet!

Van azonban valami, amin legtöbben elvérzünk, amikor takarékoskodni kezdünk. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen mindannyian élni is szeretnénk és lelkünknek szórakozásra is szüksége van. Akkor érezzük jól magunkat a bőrünkben, ha egyensúlyban tudunk maradni. Egészségtelen, ha drákói szigorral mindent megvonunk magunktól, de az állandó és esztelen költekezés sem vezet sehová.

Tehát a következő lépés, hogy legyen havonta egy szórakozásra szánt kereted is, amit kizárólag csak a saját kényeztetésedre költhetsz el. Ezt a keretet viszont minden hónapban el kell költened. Sem többet sem kevesebbet, hanem pont annyit, amennyit saját jólétedre szántál. A megtakarítási terv  ugyanis akkor tud hosszútávon működni, ha megfelelően ellensúlyozva van a jólét és kényeztetés érzésével!  Ráadásul az egész pénzkezelési procedúra is sokkal szórakoztatóbb, hiszen havonta jutalomban is részesítheted magad. Egyszerre tanulhatod meg a "nem elkölteni" és az "elkölteni" aranyszabályát. Akár már holnaptól is elkezdheted. Lehet, hogy eleinte gyűlölni fogod, de valószínűleg néhány hónap elteltével arra ébredsz, hogy ez mégis csak jó móka és még élvezetet is okoz.


 

Szólj hozzá!

Címkék: siker hitel pénz boldogság spórolás adósság gazdagság anyagi függetlenség pénzügyi tervezés takarékosság vásárlásfüggőség anyagi célok

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr17914880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása