HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

Hány alkalommal adsz ki pénzt naponta?

2009.02.10. 23:39 Pénzmentor

Egyszer, kétszer, többször - vagy talán csak hetente párszor? Nem foglalkozunk vele, mert úgy gondoljuk, hogy nincs jelentősége. Pedig ezek az egyszerű kis döntések igen komolyan befolyásolják anyagi helyzetünket. Ha azt a nézetet osztod, hogy fölösleges erre időt pazarolni, mert úgyis annyit tudsz költeni, amennyi a pénztárcádban van, akkor nézzünk meg, hogyan is szoktunk általában vásárolni:

Elfogyott otthon a kenyér és bár másra nincs szükség, de kenyérért mégis le kell ugrani a sarki közértbe. Sietni kell, mert közben készül a vacsora és éhes a család. Megcélozzuk a pékárus polcot, lekapjuk azt a veknit, ami a legszebben moslyog ránk és indulunk a pénztárhoz fizetni. Igen ám, de itt sorba kell állni és mindkét oldalról csokival és egyéb csábító ínyencségekkel megpakolt polcok között lehet csigatempóban végigaraszolni. Így hát valószínűleg veszünk még egy tábla csokit, rágót vagy bármi mást, amit éppen így vacsora előtt különösen megkívánunk. Kifizetjük az árut és mire haza érünk, már el is felejtettük, hogy mire és mennyit költöttünk.

Tételezzük fel, hogy hetente háromszor kell gyorsan kiszaladni valamiért, alkalmanként elköltve 3000 Ft-ot. Ehhez hozzáadódik az érzelmi felindulásból elkövetett vásárlás, ami ha csak az eredetileg vásárolni kívánt áru értékének 10%-át teszi is ki, máris +300 Ft-ot jelent. Ha ez havi szinten ismétlődik, akkor a hónap végére sikerül ilyen módon 39.600,- Ft-ot elkölteni. Mire is? Mennyire volt ebből valóban szükség? Meg tudjuk mondani a hónap végén???  Azonban az tény, hogy ezzel  a módszerrel sikeresen elszivárogtattunk kb. 40 ezer forintot!

Úgy gondolom, hogy igazán megéri néhány percet a vásárlás előtt gondolkodásra szánni, mert csupán néhány perc ráfordítással komoly megtakarítást tudunk elérni! Tudjuk, hogy a világ tele van csábítással és olyan dolgokkal, amiket megvehetünk. Azonban ha hagyjuk, hogy a hirtelen támadt érzelmek hatására költsük el a pénzünket, akkor tudtunk nélkül ugyan, de ezek az érzelmek fogják befolyásolni az anyagi helyzetünket is!

Mi a teendő? Mielőtt belépsz a boltba, határozd el, hogy csak azt veszed meg, amiért oda indultál és ne hagyd, hogy bármi kizökkentsen ebből az elhatározásodból.

Ha már bent vagy az üzletben, akkor a kiszemelt termék esetében szánj ismét néhány percet az árak és a minőség összehasonlítására és válaszd az ár/érték arányban a legkedvezőbbet. Ha van lehetőség kedvezményre, vagy akár alkudni tudsz az eladóval (bár ez nálunk nem szokás) - akkor élj vele! Ezután gyorsan számold végig a megtakarítást és érezd át ennek az örömét. Garantáltan sokkal jobb érzés, mint a csábítás hatására vásárolt csoki elmajszolása utáni "bűntadat".

A pénztár előtt a sorban szintén ne hagyd magad "mellékvágányra" terelni, hiszen a kereskedő nem véletlenül állította oda pont azokat a termékeket. Végül pedig a legfontosabb lépés - amit általában kevesen tesznek meg - jegyezd fel, vagy tedd el a blokkot, hogy tudd mire és mennyit költöttél. Kategorizáld a költségeidet - pl. háztartás, lakás, autó, biztosítás, vegyes, stb.. és ennek megfelelően jegyezz le minden kiadást a megfelelő kategóriába. Ha kategóriánkét rendelkezel előirányzott kerettel, akkor azonnal láthatod, hogy mire is költötted el a pénzed és hol lépted túl a lehetőségeidet. Én nem ismerek ennél jobb módszert megtakarítható összeg előteremtésére! És mibe került ez számodra? Vásárlás előtt és után csupán pár percbe!


 

2 komment

Címkék: vásárlás siker pénz boldogság spórolás pénzügyek szegénység költség megtakarítás gazdagság anyagi függetlenség pénzügyi tervezés takarékosság pénztelenség vásárlásfüggőség anyagi célok pénzügyi függetlenség

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr42935984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.02.11. 21:14:32

Csak listaval vasarolok es lehetoleg soha nem ehesen. Allitolag jollakottan sokkal kevesebbet kolt az ember. ;)

Pénzmentor 2009.02.12. 15:06:47

Szia @Penzgyik!
A lista nálam is működik! Éhes ember pedig valóban ne menjen kaját venni, mert valószínűleg nem csak a pénztárcája fogja bánni.....
süti beállítások módosítása