HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

A túlélés esélye

2009.02.15. 20:30 Pénzmentor

Még tavaly láttam egy kisfilm összeállíátást a Pro Sieben "Galileo Mystery" című műsorában. Nagy hatással volt rám, azóta is többször, szinte önkéntelenül is felidéződnek bennem az egyes epizódok képkockái! Beleképzelem magam a szituációba és a hideg végigfut a hátamon - vajon én képes lettem volna ott, abban a helyzetben túlélni????

A történet annyira tanulságos, mert lehetővé teszi - akár az élet más területein is sikerre vezető - konklúziók levonását! Nehéz időszakot élünk át mindannyian, ezért úgy gondoltam röviden összefoglalom mindazok kedvéért, akik nem láthatták.

A tavaly novemberi adásban három ember történetét dolgozták fel, akik olyan kilátástalan helyzetbe kerültek, amiből esélyük sem volt a túlélésre! Azonban mindannyian megmenekültek, és az általuk elmondottak alapján érdekes módon kirajzolódott az a határozott "minta", melyet mindannyian követtek, s amelynek köszönhetően megnyerték a harcot az életért vívott küzdelemben.

Mi dönti el, hogy extrém szituációba kerülve az ember képes túlélni és megnyerni a csatát? Különleges képesség vagy adottság?

Talán igen, azonban ennél sokkal fontosabb, hogy ezek az emberek soha nem veszítették el a hitüket.

Példaként álljon a 28 éves Kerstin Burns esete, akit az erős hullámverés 2004. június 25-én a Hansa Bergen teherhajójának fedélzetéről a viharos tengerbe sodort.

 

 

 

 

 

 

 

Kerstin hozzá volt szokva a viharhoz, de nem vette észre a felé tartó hatalmas hullámot, csak azt, amikor az már magával ragadta. A térképen jól látható Kerstin helyzete a hajóhoz képest! 

 

 

 

 

Teljesen magára maradt és ki volt szolgáltatva az elemek erejének. Megkezdődött az életért folytatott 20 órás küzdelem, mindez úgy, hogy nem volt rajta mentőmellény, munkaruhában és bakancsban hánykolódott a kb. 10 m magas viharos hullámok között.

 

 

 

 

 

A túlélés esélye minimális, mégis a csodával határos módon Kerstin megmenekült. A szerencséjének köszönhette, vagy csoda történt?

Nem, egyik sem - sokkal inkább annak köszönhette az életét, hogy betartotta a túlélés öt alapszabályát! 

Ez azonban nem csak rá volt jellemző, hanem a másik 3 túlélőre is, akik hasonlóan kilátástalan helyzetbe kerültek.

 

 Melyek ezek a túlélést biztosító faktorok?

  1. Túl akarta élni, mindvégig megőrizte tudatosságát és a legvégsőgik ki akart tartani.
  2. Tudta, hogy nem pazarolhatja el az energiáját - ezért nem kapálódzott fölöslegesen, hanem a hullámokra feküdve kímélte azt. Felidézte és alkalmazta a korábbi ismereteit.
  3. Kis, rövid távú célokat tűzött ki - melyeket könnyebben el tudott érni és ezzel életben tartotta a reményt.
  4. Tudta, hogy a nyugalmát meg kell őriznie.
  5. Pozitív dolgokra gondolt - pl. nem hitte el, hogy 28 évesen így fogja végezni, családra és gyerekekre vágyott! Ezzel egyrészt elkerülte a pánikot, másrészt új erőket volt képes mobilizálni!

A hit ereje! A félelmetes történet alapján úgy érzem, hogy élet-halál helyzetben a lelki jelenlét és tudatosság megőrzése hatalmas szerepet játszik a túlélésben.

És most szeretnék párhuzamot vonni, mert úgy gondolom, hogy ugyanez elmondható az élet más, kisebb veszéllyel fenyegető helyzeteiről is! A történet a maga megdöbbentő módján számomra azt mutatta meg, hogy mennyire fontos a cél, hogy el akarjunk valamit érni az életben! Ha világos a cél, akkor minden apró részlet hihetetlenül fontossá válik, semmi sem lényegtelen, ami közelebb visz vagy akár eltávolít a céltól: a rövidtávú - elérhető eredmények fontosságának szerepe! A célba vetett hit pedig segít megőrizni a nyugalmat még akkor is, ha körülöttünk pánik hangulat kezd uralkodni.

Nagyon fontos útravalónak érzem ezt a történetet az anyagi életben való boldoguláshoz is, mert élesen rávilágít arra, hogy nem pazarolhatjuk el feleslegesen az energiáinkat aggodalmaskodásokkal. Engem mélyen elgondolkodtattak ezek a hihetetlennek tűnő csodás esetek és olvasóimnak is hasonló élményeket szeretnék kívánni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: siker pénz boldogság spórolás adósság szegénység gazdagság anyagi függetlenség pénzügyi tervezés takarékosság

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr24945184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása