HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

Nyerni a válságon?

2009.02.24. 12:04 Pénzmentor

Érdekes adatra lettem figyelmes a Haszon Magazin februári számának átböngészésekor. A MASMI Hungária Piackutató Intézet felméréséből kiderül, hogy a magyar lakosság 57%-át intenzíven foglalkoztatja a válság, ám cselekvésüket ez alig befolyásolja!

Akik leginkább aggódnak, azok a nyugdíjasok és a vállalkozók. Érthető, hiszen a nyugdíjasok a leginkább kiszolgáltatottak és őket érintik a tervezett változások a legsúlyosabban. A vállalkozók pedig a kormány intézkedéseinek kiszámíthatatlansága miatt aggódhatnak teljesen jogosan.

Tehát a lakosság háromnegyede számmít arra, hogy romlik az anyagi helyzete a válság miatt, mégis csupán 61% azoknak az aránya, akik máris visszafogták a költéseiket és csak minden 5. válaszadó jelezte, hogy jelentősen lefaragta a kiadásait is! Akik pesszimisták a jövővel kapcsolatban, azok már most lényegesen kevesebbet költenek a korábbi hónapkhoz képest, ezzel szemben a legoptimistábbak 81%-a egyáltalán semmit nem tett és nem változtatott a költekezési szokásain.

Jó ha tudjuk, hogy az élelmiszerárak a tavalyihoz képest az átlagosnál lényegesen nagyobb mértékben - 4,3%-al emelkedtek és szintén mindenkit érint a háztartási energia 18.9%-os drágulása - ezen belül csak a vezetékes gáz árának 41.7%-os drágulása!!

A nagy kérdés most az, hogyan lehet kihasználni a jelenlegi rossz gazdasági helyzetet, milyen lehetőségekkel élhet az, aki nem szeretne veszíteni?

2009 az olcsó vételek lehetőségét hozta, most elsősorban az ingatlan vásárlási lehetőségekről ejtenék pár szót.

Annak ellenére, hogy a használt lakások átlagos négyzetméterára 2008-hoz képest 176 ezer forintról 178,6 ezer forintra emelketek, ezen belül az új lakások esetében Budapesten 400,4 ezerről 445 ezerre, vidéken pedig 213 ezerről 221 ezerre - mégis érdemes lehet mérlegelni az új lakás vásárlásának lehetőségét, hiszen a beruházók "nyakán maradt" eladatlan lakások árából most jelentős árkedvezményeket érhetünk el némi ügyes alkudozással! Sőt számos beruházó extra engedményekkel és kedvezményekkel kínálja értékesítendő lakásait.

Miért éri meg újépítésü lakásban gondolkodni?

Idén már kötelező új lakások esetében a lakás összesített energiafogyasztásának mérése és osztályokba sorolása. Ezt úgy kell elképzelnünk, mit a háztartási gépek betűkkel jelölt energiafogyasztási kategóriáit, a lakásokat ennek megfelelően A+ kategóriától tíz osztályba fogják besorolni az energiafogyasztás alapján. Az, hogy egy lakás mennyit ér a piacon, azt nagyban befolyásolni fogja ez a minősítés - de már most is érezhető, hogy a panellakások és az egyéb magas rezsivel rendelkező lakások értékesítése komoly nehézségekbe ütközik.

Tehát az ingatlanpiacon most olcsó vételi lehetőségek kínálkoznak, amit érdemes lehet akár befektetési céllal is kihasználni, de ha magunknak vennénk az ingatlant akkor is jó befektetés, hiszen mint fent említettem, a háztartási energiakiadásainkon nagyon jelentős összegeket tudunk megspórolni.

Aki nem rendelkezik szabad pénzeszközökkel egy új ingatlanbefektetéshez, annak érdemes lehet akár még a hitelfelvételt is meggondolni! Fontos és nem hagyható figyelmen kívül, hogy soha nem fordíthatunk hitelre többet, mint a bevételeink 30%-át! Tehát a hitelfelvétel előtt nagyon alaposan végig kell számolni a háztartás bevételi és kiadási oldalait! A 30%-os hitelkeretbe mindenképpen bele kell számolni a már meglévő hiteleket is - tehát, ha már rendelkezünk pl. személyi kölcsönnel, vagy autólízinggel!

Jelenleg a piacon elsősorban a drága forint és euróalapú hitelkonstrukciók közül lehet választani, az euróalapú hitelek mellett szól viszont, hogy az árfolyamkockázatot "csak" az euró bevezetéséig kell viselni és a válság elmúltával a mostani magas törlesztőrészletek is csökkenni fognak. Tény azonban, hogy a forráshiányos bankok jelentősen szigorítottak a hitelfelvétel lehetőségein, szükségessé vált ismét az önerő - kb. a lakás értékének 50%-a és a jövedelmi viszonyokat is szigorúbban vizsgálják a bankok.

2 komment

Címkék: siker hitel befektetés pénzügyek gazdagság anyagi függetlenség pénzügyi tervezés ingatlanbefektetés gazdasági válság anyagi célok bankhitel

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr19962767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csavarhúzós 2009.02.24. 12:52:42

>Az, hogy egy lakás mennyit ér a piacon, azt nagyban befolyásolni fogja ez a minősítés

-Ezt erősen kétlem, ugyanis számos ok miatt (erről külön blogot nyitottam: forgomorgo.blog.hu ) a betűjelzés és a rezsiköltség nem feleltethető meg egymásnak.

Pénzmentor 2009.02.25. 10:44:08

Ez így van! Nem a rezsiköltségről van alapvetően szó, hanem egy ingatlan valódi értékéről.

Sajnos ez az a neuralgikus pont, ahol megáll a tudomány, mert nincs közhiteles, idősoros ingatlanstatisztika, ami alapján a piac beárazhatná az ingatlanokat. Jelenleg a forgalmi típusú ármeghatározás dominál és ez véleményem szerint egyfajta "időzített bomba", ami ha egyszer felrobban, valószínűleg sokaknak az egyetlen vagyonát jelentő ingatlanok tömegét fogja elértékteleníteni!

Köszönöm az észrevételedet, mert azt hiszem ezzel a témával külön egy blogbejegyzés erejéig foglalkoznom kell. A blogodhoz pedig gratulálok és rendkívül hasznos olvasmányként másnak is tiszta szívből ajánlom!
süti beállítások módosítása