HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

Valami nem stimmel a pénzzel?

2009.04.04. 20:55 Pénzmentor

A válság kifejezés már lassan a könyökünkön jön ki, de a hatását még csak most fogjuk igazán a saját bőrünkön is érezni. Amikor valami válságba kerül, akkor nincs mese, változtatni kell...

A helyi vállalkozások nehéz helyzete nem csak Magyarországon jelent gondot, külföldön is hasonló problémákra keresnek megoldásokat, sőt van olyan hely európában, ahol úgy tűnik meg is találták.

Ez pedig nem más, mint a helyi pénz, melyet saját maguk nyomtatnak és felhasználásával saját közösségüket fejesztik és támogatják. Egyszerű és zseniális ötlet, de megvalósításához már némi fanatizmusra van szükség, hiszen nehéz meggyőzni az embereket, akik a pénzre úgy tekintenek, mint a jólétük egyetlen letéteményesére. Közben pedig a pénz egyre inkább önállósult és mindenek felett álló hatalmi eszközzé vált.

Mi is valójában a pénz? Egy csere eszköz, melynek közbeékelődésével áruk és szolgáltatások cserélnek gazdát. Ha nincs áru és szolgáltatás a pénznek sincs sok értelme. Melyik akkor a fontosabb? Azt hiszem a válasz egyértelmű, mégis úgy tűnik, hogy a pénz diktál és szabja meg a feltételeket. Ráadásul olyan világot teremtett, aminek már szinte köze sincs a valósághoz. Virtuális világ, virtuális pénz és szűk érdekcsoportok nagybani játszmái. S ami a tömegekeknek megmaradt, az a hétköznapi megélhetés ellehetlenülése és a kiszolgáltatottság.

Mit érezhet ilyen helyzetben az ember? Nincs mit tenni? Nem, ez így nem teljesen igaz,  mert van példa arra, hogy mit is kezdhet helyi szinten akár egy 10 ezres kis közésség is! Helyére kellene tenni a pénzt és úgy kellene kezelni, mint egy eszközt, ami szolgál - mégpedig azokat az embereket, akik megteremtik a valós értéket.

Ami nagyon megragadta a figyelmemet, az a "Chiemgauer" nevű helyi bón 2003-tól felfelé ívelő sikere. Mára már 630 vállalkozó csatlakozott a rendszerhez kb. 900 millió forintnyi forgalomat produkálva. S hogy miért írtam az elején, hogy egy ilyen rendszer bevezetéséhez fanatizmusra van szükség? Csupán azért, mert el kell fogadtatni az emberekkel, hogy ez az ő érdeküket szolgálja és bár szokatlan, egyáltalán nem bonyolult. A törvényes és kontrollálható működés biztosítása természetszerű követelmény, mert ellenkező esetben semmi garancia sincs a közösség fejlődésére. Ráadásul a helyi közösség nagyon jól ismeri a helyi vállalkozókat és saját környezetét - a csaló hamar lebukhat!

Történt ugyanis, hogy Christian Gelleri - a németországi Prien am Chiemsee tanára a fejébe vette, hogy olyan megoldást talál, aminek segítségével a helyi érdekeket jobban tudja érvényesíteni. Kudarcba fulladt kezdeti próbálkozások után létrehozta azt a saját papírpénzt a munkahelyén, amelyből kinőtte magát a Chiemgauer bón. A bón értékállóságáról kezdetben kollégáit kellett meggyőznie, de később egyre többen csatlakoztak hozzá. Tájékoztató és meggyőző marketinggel egyre több helyi vállalkozót győztek meg arról, hogy fogadják el fizetőeszközként a helyi pénzt. Ez alapvető szerepet játszott az elért sikerben!

Nézzük meg akkor a leglényegesebb elemeit a rendszernek:

Miért is hozta létre a helyi pénzt Gellei?

  • Célja munkahely teremtése diákoknak, helyi munkanélkülieknek, önkénteseknek - jövedelemszerzés lehetőségének megteremtése.
  • Helyi kultúrális, oktatási és környezetvédelmi tevékenységek támogatása: támogatás azoknak a non-profit szervezeteknek, akik ezekért a célokért tevékenykednek.
  • A fenntarthatóság támogatása a bioélelmiszerek és a megújuló energiafelhasználás terén.
  • A szolidaritás erősítése a helyi közösség és vállalkozói között.
  • A helyi gazdaság élénkítése: a helyi pénz garantáltan nem hagyja el a térséget, annak vásárlóereje helyben jobb mint az euro és egyúttal ösztönzi a pénz forgását is.

A pénz akkor tudja a gazdaságot élénkíteni, ha gyorsan forog! Ezt a helyi bónnál úgy oldották meg, hogy negyedévente 2%-ot veszít az értékéből, ha nem vásárlásra használják és nem költik el. Így biztosították, hogy ne érje meg a spekuláció. A pénz érvényességét negyedévente bélyegekkel kell meghosszabbítani, amennyiben nem vásárolják le, így az év során az összesen 8%-nyi "büntető kamatból" befolyó összeget is a helyi egyesületek támogatására fordítják.

A rendszer működésének lényege, hogy egy közhasznú társaságnál euróért helyi pénzt - bónt lehet vásárolni egy az egyben értéken, vagyis egy euróért egy Chiemgauer-t. Több címletű bón létezik 1-2-5-10-20 és 50 egységnyi. Ezzel a pénzzel a helyi boltban, patikában, autószerelőnél lehet fizetni. Tehát árut és szolgáltatást vehetnek, de akár vissza is válthatják. Ebben az esetben 2+3% levonásra kerül az értékéből, mert 2% fedezi a bón gyártójának költségeit (biztonsági elemek!), a fennmaradó 3%-ból pedig a helyi iskolát, orvosi rendelőt stb. támogatják.

Az összetartozás és a helyi érdekek előtérbe helyezését jelenti az is, hogy a rendszerről a helyi iskola diákjai társadalmi munkában gondoskodnak. Fontos szempont az is, hogy a körzeten belül legyen szinte minden elérhető és ne kelljen a szomszédba menni. Meglepő eredményeket sikerült elérniük ezáltal a globalizáció terjeszkedésével szemben is! 2007-től pedig bevezették az elektronikus elszámolás lehetőségét - elsősorban azoknak a nagyobb cégeknek, akik egymás közötti elszámolásaikban soha nem használnak készpénzt.

A helyi pénz használata megóvja a közösséget a tőke spekulatív kiáramlásától és az olyan kedvezőtlen jelenségektől, mint amit napjainkban is kénytelenek vagyunk átélni: árfolyam leértékelődés, recesszió.

Bővebb információt a Chiemgauer honlapján olvashatunk, tiszta szívből ajánlom mindenkinek!

 

 

2 komment

Címkék: pénz pénzügyek gazdagság anyagi függetlenség válságkezelés pénzügyi tervezés helyi pénz globalizációellenesség tőkespekuláció helyi támogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr461046503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hétszünyű kapanyányi Monyók 2009.04.07. 11:49:20

A kérdésem csak annyi, hogy mi ösztönözne engem arra, hogy az Euro-mat beváltsam játékpénzre? Másrészt miért éri meg a kereskedőnek elfogadni ha már az első pillanatban 5%-ot veszít rajta?

Pénzmentor 2009.04.09. 16:40:55

@Hétszünyű kapanyányi Monyók:

A kérdésed jogos és mivel nem vagyok Chiemsee lakosa, csak a saját elgondolásom alapján tudok válaszolni.
Valószínűleg azért éri meg a helyi kereskedőknek elfogadni a Chiemgauert, mert ez forgalmat garantál. Tudják, hogy ezt a "pénzt" a helyi lakosok csak helyben tudják elkölteni. Ha helyben elköltik, akkor az azonos értékű az euróval. Csak akkor veszít az értékéből, ha visszaváltja euróra! Vagyis ezzel a pénz helyi vállalkozóknál történő elköltését motiválják. Helyi vállalkozók is tudnak ezzel egymásnak fizetni, így nincs értékvesztés.

Ha mondjuk én egy kis településen élek, akkor én is vágyom a kényelemre és sem áruért, sem pedig szolgáltatásért nem szívesen utazok sokat. Ha viszont azt látom, hogy helyben is megkaphatok szinte mindent, akkor nekem megéri annyi eurót Chiemgauerre beváltani, ami erre a szükségleteimre elég. Pl. a helyi péknél, autószerelőnél, fodrásznál, stb...

Viszont gyűjteni tényleg nem éri meg ezt a pénzt, mert ebben az esetben veszít az értékéből - vagyis kifejezetten gátolja a spekulációt.

süti beállítások módosítása