HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

Hogyan spórolhatunk nehéz időkben

2009.01.25. 17:37 Pénzmentor

A gazdasági helyzet adott, nem tudjuk tőle függetleníteni magunkat. De ez nem jelenti azt, hogy nincs mód a havi kiadások csökkentésére. Aki nem szeretne az árral sodródni, az tesz ellene és keres magának megfelelő pénzmegtakarítási módszert. Ha úgy állunk a kérdéshez, hogy ez az az időszak, amikor "megtanulhatjuk a leckét", akkor később ezen a téren sokkal kevesebb gondunk lessz, sőt megteremthetjük az anyagi gyarapodás alapfeltételeit is.

A takarékoskodás alatt én soha nem a szűkölködést értem! Ez nem jelentheti azt, hogy nélkülöznöd kéne, hanem sokkal inkább azt, hogy olyan új szokásokat kellene kialakítanod, ami lehetővé teszik számodra az élhető életet.

Már korábbi írásaimban utaltam rá, de a nehéz időkben különösen időszerű és ezért fontos, hogy a szükségleteinket nagyon sokszor a vágyaink alapján ítéljük meg! Alapvetően nem arról van szó, hogy a vágyinkról le kell mondanunk, sokkal inkább arról, hogy a vágyaink legyenek azok a célok, amiket rövid időn belül el szeretnénk érni.

Melyek azok az új szokások, amelyekkel nehéz időben pénzt takaríthatunk meg? Következzen néhány tipp:

1. Spórolás a konyhában:

  • Összeszámoltad, hogy mennyit költesz havonta különböző üdítőitalokra? Ezek készen kapható szénsavas italok, vagy esetleg rostos ivólevek? Megtakaríthatod ezen kiadásaid felét, ha sűrítményt vásárolsz és fogyasztás előtt higítod vízzel, szódavízzel 1:1 arányban. Ha szereted a hideg italokat, jégkockákat fagyaszthasz belőle és ezt öntsd fel vízzel.
  • A családi kiszerelésben kapható élelmiszerek olcsóbban beszerezhetők, de nem mindenkinek van szüksége akkora mennyiségre. Esetleg egyedülálló, idős, vagy nem tudja hol tárolni, stb... Beszéld meg közeli ismerőseiddel, barátaiddal, rokonaiddal, hogy a szükséges dolgokból bevásároltok, majd egymás között elosztjátok. Tehát egy-egy tételt vesz mindenki, majd minenki cserél egy-egy porciónyit arra, amire még szüksége van. Pl. zöldségféle, fagyasztott hús, stb... Ez némi szervezést igényel ugyan, de előnye, hogy megóv az impulzív vásárlástól.
  • Mennyit költesz snackekre havonta? Milyen kiszerelésben veszed meg? Itt is spórolhatsz, ha nagyobb kiszerelést és zárható csomagolást választasz. De csökkentheted is a nassira szánt keretet, vagy választhatod, hogy magad készíted el. Végül pedig ritkíthatod is a nassolási alkalmak számát - nem fogsz éhen halni, ha nem eszel minden nap édeskekszet, ropit, chipset, sportszeletet, stb...
  • Spórolhatsz a kávén is, ha családi kiszerelésű őrölt kávéból készíted otthon és termoszban magaddal viszed az irodába. Így erre nem kell költened a büfében vagy az automatába.

2. Spórolás a háztartásban

  • Ha jó viszonyban élsz a szomszédaiddal és nem lakótelepen élsz, valamint nem termelsz sok szemetet, akkor a szemétszállítás költségén spórolhatsz, ha többen használtok egy kukát és annak költségeit megosztjátok.
  • Használj kedvezményes vásárlási kuponokat, és ha drágább dolgot kell vásárolnod - keresd meg az akciós lehetőségeket. Informálódj vásárlás előtt, hasonlítsd össze az ajánlatokat és ne csupán egy cég akciós ajánlata alapján dönts. Akciók voltak, vannak és mindig lesznek is. Fontos, hogy csak olyan dolgot vásárolj, amire valóban szükséged van.
  • Ha hideg van, nem takarítasz meg azzal energiát, ha napközben teljesen letekered a fűtést. Ha lehűlnek a falak, sokkal több energiára van szükség a helyiség felfűtésére, mintha csak pár fokkal vennéd lejjebb. Takarékoskodj ésszerűen, alacsonybb hőfokon temperáld a lakást, és godoskodj a megfelelő szigetelésről.
  • A szártógép és a mosogatógép szárítóprogramjain is tudsz spórolni, hiszen a levegőn is megszáradnak a ruhák és az edények.
  • Mosószerek és tisztítószerek is olcsóbban vásárolhatók nagy kiszerelésben. Az élelmiszereknél alkalmazott módszert itt is be lehet vetni és még a csomagolást is meg lehet spórolni, hiszen a régi flakonok újratölthetők. Nyugdíjasok, egyedülállók, közeli barátok, családtagok fogjanak össze és készítsenek havi vásárlási listát, ami alapján mindenki számára kedvezőbben vásárolhatnak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás pénz spórolás pénzügyek megtakarítás gazdagság pénzügyi tervezés takarékosság anyagi célok pénzügyi függetlenség

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr97901545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása