HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

A túlköltekezés legbiztosabb előjelei

2009.01.04. 18:25 Pénzmentor

Véletlenül kezembe került az ókori babiloniak költekezési szokásairól egy érdekes történet. Meglepődtem, sőt nagyon meglepődtem! Tudud miért? Mert úgy tűnik, hogy több ezer év sem volt elég ahhoz, hogy racionalitásunk megvédjen a túlköltekezéstől....

...az egykori babiloniak a mai bankok őseihez, a pénzkölcsönzőkhöz fordultak, ha extra pénzre volt szükségük. Természetesen már akkor sem adták "ingyen" a pénzt, fedezettel kellett rendelkezni hozzá. Azonban a szokásos anyagi fedezeten kívül egy valamit még felajánlhattak őseink: saját magukat. Eladhatták saját szabadságukat és önkéntes rabszolgákká válhattak abban az esetben, ha nem tudtak fizetni. És tudod mi a döbbenetes ebben a történetben? Ha lehet hinni a leírásnak, akkor a rabszolgák kétharmada ezekből az önmagukat elárverező babiloniakból került ki!

Feltehetjük a kérdést: hogy lehet az ember ennyire ostoba? Hogyan adhatták magukat ennyien zálogba, amikor ismerték és nap mint nap szembesültek a halálos következményekkel?

Mindannyian tudjuk, hogy az eladósodás következményei sokkal súlyosabbak, mint a hétköznapi sok kicsi lemondás szomorúsága. Mégis, 4000 év sem volt elég ahhoz, hogy személyiségünk analizáló programja erősebb legyen az örömöt átélni és a fájdalmat elkerülni akaró genetikai programnál.

Ezért merem állítani, hogy a túlköltekezés soha nem racionális okokból keletkezik! Annyira erősen befolyásol minket az örömöt most azonnal átélni és a fájdalmat elkerülni programja, hogy ennek kielégítésére virágzó üzletté válhatott a fogyasztói hitelek (gyors hitelek) intézménye! A jelen, a most tudata sokkal intenzívebb és erőteljesebb, mint a távoli, ezért kissé bizonytalan jövő - még akkor is, ha hátrányosan érinthet minket.

Ezek után felsorolok néhány dolgot és kérlek válaszolj rá. Ha sok igen szerepel a válaszaid között, akkor számíthatsz rá, hogy előbb vagy utóbb a túlköltekezés csapdájába esel:

  • A bolti eladók téged már név szerint ismernek
  • A ruhásszekrényed tele van olyan cuccokkal, melyeken még az árcédula is rajta van, de te még egyszer sem viselted
  • Ha belépsz egy üzletbe azonnal veled foglalkoznak, preferált ügyfél lettél
  • A saját konyhádban a lehető legrövidebb időt töltöd el
  • A kávézóban, étteremben azonnal azt kérdezik tőled: hozhatom a szokásosat?
  • A fodrásznál ott hagyod a fél fizetésedet
  • Kedvenc taxid hívószáma a mobilodban el van mentve
  • Havonta számításba veszed a hitelkereted túllépését
  • Nincs költségvetésed és magadnak is hazudsz, hogy valójában mennyit is költesz

 

Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás függőség hitel pénz boldogság pénzügyek adósság csőd hitelkártya gazdagság anyagi függetlenség hellókarácsony pénzügyi tervezés pénztelenség vásárlásfüggőség

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr15857435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása