HTML

Mindennapi pénzügyeink

Beszélnünk kell a pénzről, ha sok van akkor azért, ha meg nincs, akkor azért! Mit jelent számodra a pénz? Sikert és boldogságot vagy modern rabszolgaságot? Tervezed a pénzügyeidet, vagy ha pénzhez jutsz, az utolsó fillérig elköltöd? Milyen viszonyban állsz a pénzzel?

Friss topikok

Hogyan lehet pénzt megtakarítani

2009.01.17. 20:04 Pénzmentor

Extra pénzre lenne szükséged? Szeretnél havonta valamennyit megtakarítani, de nem tudod hogyan? Legyen a célod akár takarékoskodás befektetéshez, akár a jövő évi karácsonyi ajándékokra való összegyűjtése - lenne néhány javaslatom, hogyan kezdj hozzá...

  1. Először is írd le a konkrét célodat, amihez pénzre lesz szükséged. Mi az az összeg, amit havonta szeretnél megtakarítani? Tisztázd azt is, hogy melyik módszer a számodra legmegfelelőbb? Elegendő-e, ha veszel egy üres borítékot és ráírod a célod, majd ebbe a borítékba minden hónapban félre teszed a megtakarítandó összeget? Nem fogsz hozzányúlni? Vagy nyiss erre a célra egy takarékszámlát és használd ki a kedvező megtakarítási kamatfeltételeket. Bármi is legyen a célod, ha leírod, akkor sokkal tisztábban átláthatod a lehetőségeidet.
  2. Gyűjts össze a megmaradt aprópénzed egy perselyben vagy zárható üvegben - persze műanyag tégelyben is gyűjtheted, de a korsó hangja sokkal kellemesebb, ahogy gyarapodik a tartalma. Minden hónap végén dobd bele a zsebedben, vagy a tárcádban megmaradt aprót. Soha ne nyúlj a korsóhoz, amíg abban annyi érme nem gyűlik össze, amit már rollnizni érdemes és be tudod váltani. Ezt az összeget is fizesd be a takarékszámládra vagy tedd a borítékba.
  3. Tartsd nyilván a kölstségeidet! Vegyél erre a célra egy kockás füzetet, de ha a számítógépet jobban kedveled, az excel segítségedre lesz ebben. Jegyezd fel minden nap mennyit költöttél, vagy egyszerűen gyűjts össze a nyugtákat. A hét végén pedig írd össze a füzetedbe, vagy a táblázatodba. Akár az egyes költségeknél limit összeget is megadhatsz, így hetente követheted, hogy van-e még pénzed, vagy meg kell húznod a nadrágszíjjadat.
  4. Mondj búcsút a hitelkártyádnak! Ha extra pénzt szeretnél megspórolni, akkor ezt nem teheted adósságban. Ne legyen tartozásod, mert ez a megtakarítás lehetőségét csírájában fojtja el és hamar elveszíted a célodat. Kivételt jelenthet persze, ha különösen veszélyes helyzetbe kerülsz - de légy nagyon őszinte a különösen veszélyes helyzet definíciójakor! Már csak ezek miatt a váratlan helyzetek miatt is jó, ha rendelkezel némi tartalékkal.
  5. Fizess magadnak is és ne csak a számláidat egyenlítsd ki! A kettő között óriási különbség van. A számláinkat kötelesek vagyunk kifizetni és magunknak nem teszünk félre semmit. Pedig tőkét abból lehet gyűjteni, amit meg tudsz takarítani. Hogy hogyan, arról később még bővebben  lesz szó. Add magadnak minimum a fizetésed 5%-át - de ha ennél többet is megengedhetsz, akkor felemelheted akár 10%-ra is.

Ha pénzt szeretnél megtakarítani, akkor fegyelmezetté és pontossá kell válnod. Ha a korlátlan költekezéshez voltál hozzászokva, akkor ez eleinte nem fog könnyen menni. Azonban mindenképpen megéri azt a néhány perc  időráfordítást, mert motivációt nyerhetsz céljaid megvalósításához. Nehéz időszakot élünk át mindannyian és a pénz - elsősorban a hiánya miatt - még az eddigieknél is súlyosabban esik latba.

Az első hónap költségeit a hónap végén feltétlenül nézd át, hogy képet kaphass a megtakarítható valóságos összegről. Hiszen ez alapján tudod eldönteni mennyit vagy képes megspórolni és hogy a terved működőképes-e egyáltalán.

Ezzel az írással arra szeretnélek ösztönözni, hogy gondolkodj és tervezd meg a pénzügyeidet, mert a körülményeket ugyan lehet hibáztatni - de így a céljaid soha sem fognak megvalósulni!

 

Szólj hozzá!

Címkék: siker pénz spórolás pénzügyek költség megtakarítás gazdagság anyagi függetlenség pénzügyi tervezés takarékosság költségmegtakarítás anyagi célok pénzügyi függetlenség

A bejegyzés trackback címe:

https://penz1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr70884092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása